Akkerbouw

Nieuws 606 x bekeken

Stevig prijspeil Spunta- en Desiree-pootgoed

Emmeloord – Vrij verhandelbare pootaardappelen brengen nu goede prijzen op in Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Spunta en Desiree gaan er volgens exporteurs van de hand voor 30 tot 35 euro per 100 kilo.

Oorzaak is de geringe beschikbaarheid van de gewenste maat tot 55 mm. Directeur Gaby Stet van The Potato Company, pootgoedproducent en -exporteur: ”Daarvan is een kwart tot eenderde minder geproduceerd dan gebruikelijk. Dit geldt voor heel Noord-Europa.”

Het grillige groeiseizoen leidde tot geringe knolzetting en grof uitgevallen aardappelen. De opbrengst ligt niet beneden het langjarig gemiddelde, maar relatief geringe aanvoer is wel leidend in de prijsvorming.

Peter Ton, directeur van aardappelhandelshuis Stet Holland: ”De vraag is niet buitengewoon, eerder matiger dan vorig seizoen. Doordat er minder bruikbaar tonnage van de akkers is gekomen is er momenteel toch een evenwicht.”

Na de jaarwisseling neemt de vraag uit Noord-Afrika en het Midden-Oosten gewoonlijk sterk af en moet de afzet van Spunta het hebben van vraag in Zuid- en Centraal-Europa. Dat is een onberekenbare markt met mogelijk beperkte draagkracht vanwege dit seizoen lage prijzen van consumptieaardappelen.

Over Desiree hebben de pootgoedexporteurs minder zorgen. Bij dit ras pootgoed speelt ook aanzienlijke structurele teruggang in productie mee. Ten opzichte van 2005 is het areaal ruim 40 procent teruggelopen. De markt voor Desiree-poters loopt bovendien door tot diep in het voorjaar van 2012, daar zal dus nog lange tijd handel in blijven. Deze invloeden spelen bij Spunta echter niet.

Of registreer je om te kunnen reageren.