Akkerbouw

Nieuws 305 x bekeken

Steun voor maisethanol in VS weer ter discussie

Washington – De steun voor de productie van ethanol uit mais staat in de VS opnieuw ter discussie. Twee congresleden willen dat de hoogte van de bijmengverplichting wordt gekoppeld aan de Amerikaanse maisvoorraad.

Het Democratische congreslid Jim Costa en zijn Republikeinse collega Bob Goodlatte hebben een wetsvoorstel ingediend om de bijmengverplichting van ethanol in benzine afhankelijk te maken van de mate waarin de voorraad mais het verbruik kan dekken. Wordt de voorraad te klein, dan wordt minder ethanol door benzine gemengd. Groeit de maisvoorraad dan stijgt de verplichting.
De overheid schept door het huidige beleid een kunstmatige markt voor de ethanolindustrie, zeggen beide congresleden. ”Dat is nadelig voor de consumenten.”

Bijna 40 procent van de mais in de VS wordt verwerkt tot ethanol. De overheid stelt verplicht dat een bepaalde hoeveelheid ethanol door benzine wordt gemengd. Veehoudersorganisaties zijn tegen dit beleid omdat het de voerprijs opdrijft. Organisaties van graantelers en ethanolproducenten willen het beleid behouden.

De LTO-vakgroep Akkerbouw maakte in 2009 een plan om in Europa de verwerking van graan tot biobrandstoffen afhankelijk te maken van de graanoogst. Voorzitter Jaap Haanstra is blij dat het idee nu ook is geopperd in de VS. ”Het maakt niet uit of je het beleid koppelt aan de voorraad of aan de productie. Wellicht kan het nu in de WTO eens aan de orde komen. Boeren produceren alleen genoeg voedsel als de prijs dat mogelijk maakt. Een beleid zoals LTO voorstelt en nu ook de beide congresleden in de VS, legt een bodem in de markt.”

Of registreer je om te kunnen reageren.