Akkerbouw

Nieuws 769 x bekeken

Sensus verhoogt prijs cichorei

Roosendaal – Verwerker Sensus heeft de contractprijzen voor cichorei voor de oogst van 2012 verhoogd. Trouwe telers krijgen een extra beloning.

Voorzitter Kees van Dijk van de Telersvereniging Inulinecichorei is blij dat Sensus een hogere prijs betaalt. ”Sensus heeft gehoor gegeven aan de onvrede vorig jaar onder telers over de contractvoorwaarden voor de oogst van 2011.”

Sensus rekent voor de oogst van 2012 met een basisprijs van € 64,50 per ton cichorei. Die wordt verhoogd met 2 euro. Daarnaast krijgen trouwe telers een extra toeslag. Telers die drie jaar achter elkaar cichorei hebben geteeld krijgen 3 euro per ton cichorei extra. Is er twee van de drie jaar geteeld dan is de toeslag 2 euro. De teler krijgt 1 euro als hij alleen in 2011 cichorei heeft geteeld.

Als telers vóór 21 oktober het contract tekenen, krijgen ze een extra premie van 2 euro. De basisprijs geldt voor cichorei met 16 procent inuline. Voor ieder procentpunt extra inuline betaalt Sensus € 4,20. De areaaltoeslag blijft 1 euro voor 6 hectare en 2 euro voor 11 hectare. De teler blijft € 19,50 betalen per ton tarra.

De meeste telers komen in aanmerking voor alle toeslagen, zegt Van Dijk. ”Bij een areaal van 6 hectare komt de prijs op € 76,28 per ton cichorei, inclusief de gemiddelde inulinetoeslag van € 3,78. Hiermee toont Sensus dat ze naar de telers hebben geluisterd. Maar telers moeten zelf berekenen of cichorei hun past. Vorig jaar was de opbrengst laag. Ik heb dit jaar door de droogte enkele duizenden euro’s extra uitgegeven aan de onkruidbestrijding.”

Sensus is een dochterbedrijf van coöperatie Cosun. Volgens René Schunselaar, manager agrarische dienst bij Sensus, groeit de afzetmarkt van inuline elk jaar. ”We willen de groeiende afzetmarkt blijven bedienen. Dat kan alleen als we voldoende cichoreiareaal hebben. We denken met de nieuwe contractvoorwaarden voldoende areaal ingevuld te krijgen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.