Akkerbouw

Nieuws 333 x bekeken

'Sclerotinia groeiend probleem in veel gewassen'

Lelystad – Als de schimmelziekte sclerotinia op een perceel paddestoeltjes heeft gevormd, dan worden tot op honderden meters afstand van het perceel sporen gevonden van de schimmel. Dat blijkt uit metingen van adviesbureau DLV Plant en het onderzoeksinstituut PPO-AGV. De organisaties stellen dat sclerotinia een groeiend probleem is in veel gewassen.

DLV en PPO doen onderzoek naar de bestrijding van de schimmelziekte in aardappelen en slabonen in opdracht van de productschappen Akkerbouw en Tuinbouw. Afgelopen zomer werd een perceel aardappelen in de Veenkoloniën zwaar aangetast door sclerotinia. ”De teler had nooit eerder last van deze ziekte en ook in de omgeving komt de ziekte niet voor. Het is een raadsel hoe het gewas aangetast kon worden. Sclerotinia is helaas landelijk in veel gewassen een toenemend probleem”, melden DLV en PPO.

Als een gewas besmet is geraakt door sclerotinia vormt de schimmel sclerotiën (ook wel rattenkeutels genoemd). Deze kunnen tot ongeveer 10 jaar in de bodem overleven, stellen DLV en PPO. ”Door een besmetting ontstaat een jarenlang probleem. Onder gunstige omstandigheden lopen de sclerotiën uit en vormen paddenstoeltjes met een diameter van ongeveer 1 centimeter. De paddenstoeltjes laten gedurende enkele dagen sporen vrij. Als de besmetting van een gewas vooral veroorzaakt wordt door sporenvorming op het perceel, dan is het gezond maken van de bodem een belangrijke maatregel. Als de sporen vooral uit de omgeving komen, dan is bescherming van het gewas de belangrijkste maatregel.”

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.