Akkerbouw

Nieuws 252 x bekeken

Recordopbrengst uien onder voorbehoud

Noordhoek – De proefrooiing van Verenigde Telers Akkerbouw (VTA) wijst een recordopbrengst uit van gemiddeld 68 ton per hectare. Dit is ruim 13 procent hoger dan vorig jaar en overtreft de recordopbrengst van 67 ton per hectare die in de proefrooiing van 2008 werd gemeten.

In de berekening van de gemiddelde opbrengst is geen rekening gehouden met waterschade, meldt VTA. Gezien de huidige kwaliteitsproblemen met onder andere zure uien en watervellen is de uitval naar verwachting groter dan normaal. Hierdoor is de hoeveelheid af te zetten uien waarschijnlijk kleiner dan nu lijkt. ”Het is maar afwachten hoe de oogst zich in bewaring houdt”, stelt bestuurslid Ralph de Clerck.

VTA hield de uienproefrooiing in september volgens vastgesteld protocol. Een beperkt aantal telers neemt deel aan de uienproefrooiing, plaatst VTA als kantekening. ”De meting is dus minder representatief, maar geeft zeker wel een tendens aan.”

Of registreer je om te kunnen reageren.