Akkerbouw

Nieuws

Rabobank: suikerhervorming speelt grote spelers in de kaart

Utrecht – De hervorming van het suikerbeleid in de EU speelt grote spelers als AB Sugar, Tereos en Südzucker in de kaart. Dat blijkt uit een analyse van de Rabobank.

De bedrijven profiteren van hun aanwezigheid in hoogproductieve suikerregio’s van Europa, schaal en mogelijkheden rietsuiker te importeren. Cosun zegt zich ook voor te bereiden op meer import van rietsuiker.

De Europese Commissie wil het suikerquotum afschaffen. Volgens de Rabobank leidt het afschaffen van productiebeperking tot sterk schommelende suikerprijzen en daarop reagerende arealen. In tijden van lage suikerprijzen kunnen verwerkers voor een te klein aanbod van bietsuiker komen te staan.

Het is volgens de Rabobank-analist Gorjan Nikolik daarom belangrijk dat bedrijven ook in staat zijn weggevallen aanbod op te vangen met rietsuiker. De suiker kan uit het meest productieve suikerproducerende land ter wereld komen, Brazilië, maar ook uit landen die voorrang krijgen bij de import, zoals de allerarmste landen ter wereld.

Nikolik stelt buiten het rapport dat ook Cosun-dochter Suiker Unie op zichzelf goed gepositioneerd vanwege de zeer moderne fabrieken en hoge opbrengst per hectare. In 2011 verwacht het bedrijf 13,7 ton witsuiker per hectare te oogsten. Het vijfjarig opbrengstgemiddelde ligt op 12,5 ton per hectare.

Jan Willem van Roessel, secretaris van de raad van beheer van Cosun, stelt dat Nederland met België en Zuid-Duitsland het meest productieve gebied is na Noord-Frankrijk. ”Het gat met Frankrijk wordt bovendien steeds kleiner.” Tegelijk erkent Van Roessel dat Cosun de schaal mist van de allergrootste concurrenten, en dat schaal van groeiend belang is.

Rabobank benadrukt dat AB Sugar, een dochter van Associated British Foods, de enige EU-producent van suiker is die grootschalig produceert in een aantal Afrikaanse landen. Het Franse Tereos is dan weer de enige speler met productie in Brazilië. Südzucker kent een exclusieve leveringsdeal met ministaat Mauritius, door haar status als ”voorkeursleverancier van de EU” een grote leverancier.

Het in Mannheim gevestigde concern nam bovendien onlangs een belang van 25 procent in het toonaangevende Londense handelshuis ED&F Man. Ook Cosun haalt momenteel op ad hoc basis via deze firma rietsuiker naar de EU. Van Roessel benadrukt dat Cosun bestaat om een goede suikerprijs voor de leden te realiseren. ”Maar tegelijk denken ook wij dat de arealen meer gaan schommelen en we soms ook import nodig hebben. Cosun kijkt naar mogelijkheden de fabrieken verder toe te rusten voor de verwerking van rietsuiker, en naar kansen het handelskanaal verder te ontwikkelen. Afschaffing van het suikerquotum alleen is overigens in onze visie nog absoluut niet zeker, en zal als factor alleen ook niet leiden tot het verdwijnen van de EU-bietenteelt, al kunnen prijzen wel dalen.”

De Rabobank stelt dat de verwerkende industrie in de toekomst meer kan inzetten op zetmeel gebaseerde zoetstoffen zoals maissiroop. In de EU maken deze zoetstoffen slechts 5 procent van de markt uit, tegen 45 procent van de markt van de VS.

De EU-hervormingen worden mogelijk ingevoerd in september 2015 en implementatie kan over een periode van vijf jaar worden uitgesmeerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.