Akkerbouw

Nieuws 5 reacties

Rabo verwacht stijging prijs van mais

Londen – Veel agrarische grondstoffen worden duurder de komende maanden. Dat geldt vooral voor mais. Dat komt doordat speculanten hun posities hebben afgebouwd op de termijnmarkten.

Dat schrijft het marktbureau van de Rabobank in een analyse van de agrarische markten. De afdeling Agri Commodities Markets Research van de bank constateert dat speculanten de laatste weken veel posities hebben afgebouwd vanwege de onzekerheid over de schuldencrises en het risico op een nieuwe economische recessie. ”Een aantal prijzen is gedaald onder hun reële waarde”, schrijven de Rabo-analisten. ”We verwachten een herstel in het vierde kwartaal van dit jaar en het eerste kwartaal van 2012.”

Vooral bij mais verwacht de Rabo prijsherstel. ”De maisprijs is de laatste tijd gezakt. Dat stimuleert de vraag, terwijl de maisbalans in de VS krap blijft dit seizoen.”

De Rabo-analisten constateren dat tarwe net als mais de laatste weken goedkoper is geworden. ”Er is veel tarwe geoogst en de vooruitzichten op het zuidelijk halfrond zijn goed. Bovendien is er felle concurrentie doordat Rusland veel tarwe exporteert. De tarweprijs blijft stabiel, maar wel onder de reële waarde.”

De prijs van sojabonen blijft dit jaar nog onder druk staan, maar stijgt volgend jaar. ”In de VS is de oogst volop aan de gang. In Zuid-Amerika krijgt het gewas nu voldoende regen. Daardoor is er genoeg aanbod, terwijl de vraag afneemt door de zwakke wereldeconomie”, schrijft de Rabobank.
De suikerprijs gaat verder dalen omdat de vraag afneemt.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Makkelijke voorspelling, en dan vergeten ze de rol van china dat 10 miljoen ton mais zal importeren in 2011-2012. (zie bericht van gisteren).

 • no-profile-image

  denker.

  De maisbalans in de V.S.blijft krap omdat er al 40 %van de amerikaanse mais tot ethanol verwerkt wordt,een stijging van 5% per jaar de laatste jaren??? Toch wordt er nog maar6,3%van de benzine vervangen ,het totale verbruik van aardolie maar met +- 2% in amerika.Ondanks de zware subsidie is de ethanolproduktie niet duurzaam en verhoogd alleen maar de maisprijs en de voedselprijzen In Californie mag de ethanol uit mais zelfs niet gebruikt worden omdat het niet voldoet aan de co2 normen daarom voeren ze ethanol uit suiker in uit brazilie.De wereld helemaal op zijn kop !!!!!!!

 • no-profile-image

  Zo lust ik er nog meer van zulke grappen als van de rabo, zoals: mijn verwachting is dat graan duurder gaat worden omdat er meer mensen komen en zodoende meer brood nodig en daarmee meer graan nodig

 • no-profile-image

  Redactie van AGD: Wees wijzer en leen je niet om steeds om voorspellingen van de Rabo door te brieven. Zij weten ook niet hoe het zit en er wordt steeds een sfeer gecreëerd dat we mee moeten met deze glazen-bol-onzin.

 • no-profile-image

  Rabo multinational zonder cooperatieve inspraak. moet zich beperken tot waarvoor ze zijn bedoeld , Oppassen op de spaarcentjes van hun leden, die geld over hebben .om het weer uit te lenen aan leden die te kort komen. Niet om met multinationale ondernemingen in wazige eigendom hun leden letterlijk uit te melken. . Nog een verzoek aan Multinational Rabo Stop met die misleidende,
  misselijke, leugenachtige reclame.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.