Akkerbouw

Nieuws

Problemen in aardappelen nemen toe

Westmaas – Rot in aardappelen blijkt een groter probleem dan verwacht. Dat zegt Luc Remijn van DLV Plant.

Bovendien is niet in te schatten hoe groot het probleem gaat worden, voegt Remijn toe. ”Aardappelen beginnen erg te rotten. Dit zijn allerlei soorten rot van bacterie tot natrot en knolphytopthora.”

Remijn slijt dezer dagen met het nalopen van bewaarschuren. ”Telers worden vaak verrast, omdat tijdens het inschuren niet of nauwelijks problemen te zien waren. Een week of twee, drie na het inschuren komen deze pas echt tot uiting.”

De geconstateerde problematiek komt voort uit het extreme groeiseizoen. ”Droogte bij het planten en daarna volop regen leidde tot een snelle groei. Hierdoor is een relatief zwakke aardappel ontstaan. Door de extreem natte maanden juli en augustus had, vooral lichte grond, zuurstofgebrek in de ruggen tot gevolg.” Het gaat hierbij om rassen als Agria, Fontane, Ramos en Lady Olympia.

Hoe de rest van het bewaarseizoen verloopt hangt volgens Remijn af van het percentage rotte knollen in de partij en de controle hierover. ”Als rot de komende maanden indroogt, blijft het aantal probleempartijen beperkt. Tot nu toe komen er echter nog steeds rotte knollen bij.”

Tarwe zaaien
Voor wat de veldwerkzaamheden betreft geeft Remijn aan dat in het Zuidwesten het ploegen tarwe zaaien vlot vordert. ”Er is de laatste weken veel werk verricht. Nu het regent komt de teler even tot rust, waarbij hij eind deze week en volgende week weer aan de gang kan.”

De Flevolandse aardappeloogst bevindt zich in de afrondende fase; 10 tot 15 procent zit volgens DLV Plant-adviseur Paul Hooijman nog in de grond. Heel normaal voor deze tijd van het jaar. Ook in deze regio komt rot voor in de bewaarschuur.

De nachtvorst baart nu geen zorgen. ”De aardappelen zijn ’s morgens wel koud, dus het is oppassen geblazen voor blauw, hoewel het zand door de nattigheid het gewas wel beschermt. Niet te vroeg rooien ’s morgens, even wachten tot de zon de grond opwarmt. Rooien van twaalf tot twaalf is mooi.”

Op een enkel blokje na, wat vooral te maken heeft met de slechte financiële opbrengst, is de uienoogst binnen. De oogst van bewaarpeen is krap begonnen. ”Het loof is gevoelig voor vocht en een serie nachtvorsten achter elkaar kan een probleem opleveren bij de oogst, aangezien peen bij het loof wordt geplukt. Daar is nu echter geen sprake van.”

Uien en peen
In het Noorden van het land lopen de werkzaamheden van akkerbouwers mooi op schema. De aardappel- en uienoogst is zo goed als binnen, het bieten rooien verloopt volgens schema en de eerste wortelen zijn gerooid, ziet Wyncko Tonckens van DLV Plant. ”De laatste dagen is er voor geploegd en tarwe gezaaid dankzij in het mooie weer. Ik denk dat niemand ontevreden is over de vorderingen.”

Ook in het Noorden is rot een aandachtspunt. ”Een deel van de aardappelen is verstikt door de nattigheid. Dat uit zich pas in bewaring. De hoeveelheid verschilt nogal, maar dat vreemde luchtje komt denk ik veel voor. Gelukkig waren de afgelopen nachten koel, zodat er veel kon worden geventileerd. Dat is in de uien ook belangrijk: vocht afvoeren zodat de kwaliteit goed blijft. Dat heb je, ongeacht het prijsniveau, er alles aan gedaan om een goed product aan te bieden.”

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.