Akkerbouw

Nieuws 182 x bekeken

President Oekraïne bekrachtigt opheffen exportheffing

Kiev – President Victor Janoekovitsch van Oekraïne heeft de wet ondertekend die een einde maakt aan de exportheffingen op tarwe en mais. De heffing op gerst blijft.

Volgens het Franse analysebureau Agritel is de wet donderdag van kracht geworden. ”Er ligt al zo’n 1 miljoen ton graan klaar in de havens voor export.”

Experts verwachten daardoor een druk op de graanprijzen op de wereldmarkt. Vooral Europa gaat dat merken omdat Oekraïne een grote concurrent wordt in het Midden-Oosten en Noord-Afrika, waar de EU veel graan aan verkoopt.

Het ministerie van landbouw in Oekraïne verwacht een graanoogst van ruim 53 miljoen ton. Daarvan komt 27 miljoen beschikbaar voor export, zegt landbouwminister Mykola Prysiazhniuk. ”We hebben één van de grootste graanoogsten ooit.”

Prysiazhniuk schat dat Oekraïne dit seizoen een aandeel van 20 procent verovert op de wereldmarkt voor gerst. Bij mais verwacht hij een aandeel van 12,5 procent en bij tarwe van 8,5 procent. Dat betekent volgens hem dat Oekraïne dit seizoen de grootste exporteur ter wereld is van gerst, de derde exporteur van mais en de achtste van tarwe. Prysiazhniuk wil de graanproductie verhogen en meer graan exporteren.

Agritel betwijfelt of de verwachting van Prysiazhniuk kan worden waargemaakt. ”Sinds 1 juli heeft Oekraïne slechts 4 miljoen ton graan geëxporteerd. De exportcapaciteit ligt op 2,5 miljoen ton per maand. De capaciteit moet de rest van het seizoen op volle sterkte worden benut om de verwachting waar te maken. Winterse omstandigheden kunnen het transport van graan naar de havens gemakkelijk blokkeren.”

Of registreer je om te kunnen reageren.