Akkerbouw

Nieuws 214 x bekeken

Positieve wending Oostenrijkse uienmarkt

Den Haag – Toegenomen vraag naar uien uit Oost- en Zuidoost Europa leidt tot een positieve wending op de Oostenrijkse uienmarkt. Dat meldt het Bureau Uienmarkt Informatie (BUI) van het Productschap Akkerbouw (PA).

De oogst in Neder-Oostenrijk is bovendien zover gevorderd dat het de Oostenrijkse uienmarkt ontlast. De markt kan op adem te komen, wat de uienprijs ten goede komt. De telersprijzen zijn stabiel op 4 tot 6 euro per 100 kilo.

De Duitse uienoogst is met ongeveer 259.000 ton ruim een kwart groter dan vorig jaar. Dit cijfer onderbouwt de moeite die Duitse telers ondervonden bij het inschuren van de uienoogst. Veel uienbewaarplaatsen bleken niet toereikend, waardoor Duitse telers staakten met de oogst of uien leverden aan biovergisters. Dit deel betreft naar schatting 18.000 ton (7 procent).

De grote toename van het volume van de Duitse uienoogst komt onder meer door het fors gestegen areaal uien met 8 procent. Hiermee komt Duitsland tot een recordareaal. De kwaliteit is goed. De markt is rustig.

Europa is bezig met de afronding van de uienoogst en in Nieuw-Zeeland hebben telers het zaaien afgerond van uien die voorjaar 2012 naar Europa kunnen worden geëxporteerd. Nieuw-Zeeland is al jaren de grootste exporteur van uien op Europa. De omstandigheden zijn er goed.

Of registreer je om te kunnen reageren.