Akkerbouw

Nieuws 328 x bekeken

Plant wapent zich tegen tegen verstikking

Utrecht – Door een slimme selectie en kruising verwachten onderzoekers van de Universiteit Utrecht binnen enkele jaren al aardappels die twee keer zo lang overleven in hevige regen.

De biologen ontdekten hoe gewassen bij een dreigende verstikking toch aan voldoende zuurstof kunnen komen. Zij beschrijven in het tijdschrift Nature van 23 oktober hoe een plant weet dat hij onder water staat. Deze nieuwe inzichten maken het mogelijk landbouwgewassen minder kwetsbaar te maken voor overstromingen.

Het internationale onderzoeksteam ontdekte dat een specifiek eiwit in de plantensoort Arabidipsis thaliana in actie komt bij een zuurstoftekort. Dit eiwit RAP2.12 zet bij een dreigende verstikking de alchoholproductie van de plant in werking. Hierdoor kunnen deze plantencellen ondanks het zuurstoftekort energie vrijmaken bij een overstroming of langdurige regenval.

Deze resultaten geven nieuwe inzichten in de uiteenlopende overlevingskans van plantensoorten bij een overstroming.

Of registreer je om te kunnen reageren.