Akkerbouw

Nieuws 163 x bekeken

'Plan afschaffen suikerbeleid EU is kortzichtig'

Brussel – Het afschaffen van het suikerbeleid is korte termijn beleid. Op de lange termijn is een beleid nodig dat de suikerproductie in de EU overeind houdt, zegt Jos van Campen, bestuursvoorzitter van Cosun en voorzitter van de Cibe-commissie Economic and General Affairs.

Landbouwcommissaris Dacian Ciolos wil het suikerbeleid niet verlengen, waardoor het afloopt in september 2015. Van Campen voorspelt een heftige discussie. ”DG Agri wilde een geleidelijke afbouw van het beleid. Ciolos is blijkbaar overruled door andere commissarissen. Terwijl de krappe situatie op de suikermarkt in de EU ontstond doordat de Europese Commissie eerder dit jaar te laat maatregelen nam.”

Van Campen voorspelt grotere schommelingen van de suikerprijs na afschaffing van het beleid. ”Dat maakt het lastig voor suikerproducenten om ieder jaar voldoende bieten geteeld te krijgen. De onzekerheid neemt toe of er voldoende suiker wordt geproduceerd in de EU. Ook voor de productie van biobrandstoffen, wat de Commissie graag wil. Bovendien moeten de ACP- en MOL-landen (een groep ontwikkelinglanden met een heffingvrij importquotum) dan concurreren met de Europese suikerindustrie. Dat is erg moeilijk voor ze.”

Of registreer je om te kunnen reageren.