Akkerbouw

Nieuws

Oogst biologische peen ook minder door natte zomer

Marknesse – Biologische peen brengt minder kilo’s dan normaal. Teler Anton van Vilsteren geeft aan dit seizoen zeker een kwart minder te verwachten. ”Het product is bovendien fijn en ik heb hier en daar puntrot gezien. De kwaliteit ziet er ook niet best uit.”

Ondanks het stabiel groeiende areaal, een gevolg van omschakelaars die veelal voor peen kiezen in het bouwplan, valt de productie dit seizoen lager uit. Dit is het gevolg van de natte zomer. Hierin is het biologische segment vergelijkbaar met het gangbare segment, waar de oogstverwachting ook een stuk lager is dan normaal. ”Dat zorgt voor stemming in de markt”, merkt Van Vilsteren.

Ook in omringende landen wordt minder peen geoogst. Hierdoor komt het prijsniveau op zo’n 28 euro voor 100 kilo biologische peen afland en zo’n 8 euro voor gangbare peen. Duitse verwerkers, waar zeker 80 procent van de Nederlandse biologische peen naartoe gaat, zijn uit vrees voor beschikbaarheid flink aan het inkopen en blijven dat ook doen. Van Vilsteren: ”Het zijn goede prijzen, maar die hebben we ook wel nodig als we minder produceren. De kosten blijven intussen immers maar stijgen.”

Simon de Vries, directeur van Agro-Impex in Nagele, verwacht een 5 procent lagere oogst voor biologisch en gangbaar. Perry Kuilboer van Bejo Zaden ziet een gemiddeld kortere oogst. ”Ik denk aan gemiddeld 10 tot 20 procent minder kilo’s. Het beeld is wisselend.”

Of registreer je om te kunnen reageren.