Akkerbouw

Nieuws 238 x bekeken

Oekraïne schorst exportheffing op tarwe en mais

Kiev – Het parlement van Oekraïne heeft vanmorgen de exportheffingen op tarwe en mais geschorst. Voor gerst blijft de exportheffing van kracht. Het parlement voert heffingen in op de export van sojabonen, koolzaad en zonnebloemolie.

Oekraïne heeft eerder dit jaar de exportheffingen ingesteld in plaats van de exportquotering. De quotering was vorig jaar ingevoerd vanwege een misoogst door droogte.

De graansector wil al langer af van de exportheffingen op tarwe, mais en gerst omdat de sector niet kan concurreren op de wereldmarkt. De regering wil de bestaande heffingen handhaven en nieuwe opleggen aan andere gewassen, omdat ze geld in het laatje brengen. De regering van Oekraïne meldde vorige week bereid te zijn een compromis te sluiten.

Het parlement heeft nu besloten de heffing op tarwe en mais te verlagen naar 0 procent, meldt het nationale persbureau UkrInform. De heffing op gerst blijft 14 procent van de waarde, met een minimum van 23 euro per ton. Deze heffing geldt tot eind dit jaar. De president van Oekraïne moet de wet nog ondertekenen.

Analisten verwachten dat Oekraïne nu net als Rusland veel tarwe gaat exporteren. Beide landen hebben veel geoogst. Op 1 juli liep in Rusland het exportverbod op graan af. Sindsdien heeft Rusland 9,2 miljoen ton graan geëxporteerd, voor het overgrote deel tarwe. Deze grote export heeft de tarweprijzen de laatste weken gedrukt op de wereldmarkt. Op de termijnmarkt in Parijs dalen de noteringen voor tarwe en mais na het besluit van het parlement in Kiev.

De export van sojabonen en koolzaad wordt voortaan belast met 3 procent met een maximum van 2 euro per ton. Voor zonnebloemolie geldt een heffing van 3 procent met een maximum van 5 euro per ton.

Voor tarwe gold sinds 1 juli een exportheffing van 9 procent van de waarde met een minimum van 17 euro per ton. De maisheffing bedroeg 12 procent met een minimum van 20 euro. De heffing op gerst blijft 14 procent van de waarde, met een minimum van 23 euro per ton. Deze heffing geldt tot eind dit jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.