Akkerbouw

Nieuws 488 x bekeken

'Matige infrastructuur beperkt export graan uit landen rond Zwarte Zee'

Moskou – De infrastructuur in de landen rond de Zwarte Zee beperkt de export van graan.

Volgens het Franse marktbureau Agritel kunnen Rusland, Oekraïne en Kazachstan de grote graanoogst van dit jaar niet snel genoeg verwerken. ”De landen moeten investeren in infrastructuur om de groei van hun agrarische productie bij te houden. De agrarische export is een cruciale bron van inkomsten voor deze landen.”

Rusland oogst dit jaar 90 miljoen ton graan, waarvan 55 mijoen ton tarwe, 16,2 miljoen ton gerst en 6,2 miljoen ton mais. De productie is veel groter dan vorig jaar toen droogte de graanproductie decimeeerde naar 62 miljoen ton.

Op 1 juli begon Rusland weer met de export van graan. In de havens en op de spoorwegen ontstonden opstoppingen doordat de terminals het graan niet snel genoeg konden verwerken. De overheid verwacht dit seizoen meer dan 20 miljoen ton graan te exporteren. Als de voorraad onder de 24 miljoen ton zakt wil de overheid exportheffingen instellen.

Het ministerie van landbouw in Oekraïne verwacht een oogst van ruim 53 miljoen ton graan. Daarvan komt 27 miljoen beschikbaar voor de export. Het is één van de grootste oogsten ooit in Oekraïne, sinds het land in 1991 onafhankelijk werd van de Sovjet Unie.

Kazachstan oogst een record van 26 miljoen ton graan, meldt Agritel. ”Maar het land heeft logistieke problemen en te weinig opslagruimte voor het graan. Kazachstan heeft Rusland gevraagd treinstellen ter beschikking te stellen voor het graantransport. Maar de transportcapaciteit via het spoor in Rusland is al overbelast.”

Of registreer je om te kunnen reageren.