Akkerbouw

Nieuws 577 x bekeken

Maisprijs in elkaar gezakt

Parijs – De maisprijs is door de economische onrust in de Eurozone en oplopende voorraden in de VS in elkaar gezakt.

De prijs voor levering in november is op de termijnmarkt Parijs in een week tijd 8,5 euro per ton gedaald tot circa 187 euro per ton. In Chicago is de prijs in vier weken tijd nu 23 procent gedaald.

De prijsdaling in september was voor de termijnmarkt in Chicago de scherpste sinds vijftig jaar. De daling was al weken gaande maar is versterkt door nieuws dat in de VS minder bio-ethanol wordt vervaardigd, en door het uitblijven van een meesterplan om de Eurozone te redden.

De maismarkt is sterk verbonden met de olieprijs. Wanneer de olieprijs hoog staat, is bijmengen van bio-ethanol aantrekkelijk. De olieprijs is echter gedaald tot amper meer dan 100 dollar per vat, 10 procent minder dan aan het begin van de maand.

De prijs voor tarwe, soja en suiker zijn eveneens maar minder dramatisch gedaald. Het lijkt erop dat investeerders die niet gebaat zijn bij fysieke levering zich terugtrekken uit de markt voor agrarische grondstoffen. Ze zetten geld vast of investeren in ”veilige havens” zoals Duitse staatsobligaties, edelmetalen of Zwitserse francs.

Speculanten brachten in Chicago en New York het aantal contracten speculerend op een prijsstijging van de belangrijkste gewassen met een derde terug tot 356.000.

Of registreer je om te kunnen reageren.