Akkerbouw

Nieuws

Inzaai tarwe loopt achter in Oekraïne

Kiev – De akkerbouwers in Oekraïne lopen achter met het inzaaien van wintertarwe. Ook de onduidelijkheid over de exportheffingen maakt telers terughoudend tarwe te zaaien.

Dat meldt analistensite Agrimoney. Het parlement in Oekraïne heeft 7 oktober een voorstel aangenomen om de heffingen op de export van tarwe en mais terug te brengen naar nul procent. Maar president Viktor Janoekovits heeft de wet nog niet ondertekend. Door de exportheffingen kan Oekraïne niet concurreren op de wereldmarkt, waardoor de telers lagere prijzen ontvangen. Dan kiezen ze liever voor andere gewassen.

Volgens het nationale weerbureau Hydrometeorological Centre is ongeveer 1 miljoen hectare wintergraan niet ingezaaid vanwege het droge weer. Boeren zijn bang dat het graan onvoldoende ontwikkeld is voor de winter waardoor het risico op uitwintering toeneemt. Het weerbureau denkt dat 25 tot 30 procent van het wintergraan dat wel is ingezaaid de winter niet overleeft.

Het Russische marktbureau Sovecon denkt dat ook de onduidelijkheid over de exportheffingen telers terughoudend maakt tarwe te zaaien. Er zijn geruchten dat de president de heffingen maar ten dele wil opheffen, omdat Oekraïne dringend geld nodig heeft. Normaal tekent de president een wet binnen vijf dagen na goedkeuring door het parlement. Het voorstel om de heffingen op te schorten is twaalf dagen geleden aangenomen door het parlement.

Het ministerie van landbouw verwacht een areaal van 8,15 miljoen hectare wintergraan. Dat is bijna 150.000 hectare meer dan vorig jaar. Maar eind vorige week was slechts 6,9 miljoen hectare ingezaaid. Volgens het Oekraïense marktbureau Ukragroconsult is de overheid te positief over het areaal wintergraan.

Oekraïne hoort gewoonlijk bij de grootste exporteurs van mais en tarwe ter wereld. Door een misoogst vorig jaar legde de overheid de graanexport aan banden om inflatie te vermijden.

Of registreer je om te kunnen reageren.