Akkerbouw

Nieuws 2 reacties

HZPC betaalt teler hoogste bedrag ooit per hectare ooit

Joure – Aardappelhandelshuis HZPC betaalt telers het hoogste bedrag per hectare ooit in het boekjaar 2010-2011, dat HZPC afsluit met records. Zo is een recordwinst geboekt van 8,6 miljoen euro, 5 miljoen euro meer dan vorig jaar. Er staat een omzetstijging van 70 miljoen euro naar 284 miljoen euro genoteerd, 40 miljoen meer dan het oude record van 2006/2007.

De uitbetalingsprijs per hectare is het hoogste ooit bij een prijs van € 33,12 euro per 100 kilo.
Het bedrijf verwacht mindere resultaten te behalen voor 2011. Dat heeft alles te maken met de markteffecten van de groeiseizoenen. In 2010-2011 zaten alle factoren mee, legt HZPC uit. ”De onzekerheid over de beschikbaarheid van product gedurende de oogstperiode, de grote vraag in Noord-Afrika en het Midden-Oosten en een enorme behoefte aan consumptieaardappelen in Rusland vormden de basis van het seizoen. Het gevolg was de unieke combinatie van een uiteindelijk toch groot aanbod, goede vraag en prima prijsniveau.”

Het nieuwe seizoen ziet er volgens HZPC totaal anders uit met een grote consumptieaardappeloogst bij een matige pootaardappelproductie in Europa. Veel pootaardappelen zijn bovenmaats. HZPC denkt dat ruim 85 procent van de oogst toch als pootgoed kan worden afgezet.

De vraag is onzeker, terwijl voor veel afnemers nog niet duidelijk is of ze kunnen betalen. ”Dat geldt vooral voor afnemers in Noord-Afrika en het Midden-Oosten”, zegt financieel manager Jan Hoogenboom. Libië is nog aan het bekomen van een burgeroorlog, in Egypte is het onrustig terwijl in Syrië een burgeroorlog dreigt. De regio is goed voor het grootste deel van de circa 300.000 ton die HZPC buiten Europa afzet.

Hoogenboom merkt dat in Europa Spanje, Italië, Griekenland en Portugal een probleemfactor vormen. ”Bij veel telers ontbreekt het kapitaal om te investeren.” HZPC verwacht grote verschillen in afzet per gebied, maar uiteindelijk een ’gemiddeld’ jaar.

Foto

Laatste reacties

  • no-profile-image

    digfzcigz

    WXKSBF kqobmjmxsvqd, [url=http://fxtvabvvglzi.com/]fxtvabvvglzi[/url], [link=http://tevytdtmwozo.com/]tevytdtmwozo[/link], http://hbpzpfvjtacc.com/

  • no-profile-image

    hyxistpr

    WewBW9 fbecblicgite, [url=http://mxxbmysttpmz.com/]mxxbmysttpmz[/url], [link=http://tvfxtsyvlicw.com/]tvfxtsyvlicw[/link], http://epkhigindnvv.com/

Of registreer je om te kunnen reageren.