Akkerbouw

Nieuws 200 x bekeken

Graanmarkt heeft rustige week achter de rug

Parijs – Het is deze week rustig op de termijnmarkt in Parijs. De tarweprijs kroop tot donderdagavond wat omhoog, de maisprijs kroop wat omlaag. Vrijdag tijdens de handelsdag stegen de prijzen van tarwe en mais wat sterker.

De kalme beurstemming steekt scherp af tegen de hectiek van vorige week. Toen daalden de graanprijzen doordat Oekraïne de exportheffingen opschortte. Ze stegen nadat Rusland exportheffingen aankondigde en ze kelderden later in de week weer nadat de VS aangaf veel meer mais en tarwe te hebben dan gedacht.

Vorige week vrijdag stond de tarwenotering voor levering in november, het eerst aflopende termijncontract, op € 184,75. Donderdagavond lag die 75 cent hoger op € 185,50. In die periode zakte de maisprijs € 1,50 naar € 184,75 per ton.

Op de termijnmarkt in Chicago steeg de tarweprijs voor levering in december met 1,3 procent. Mais kreeg er tussen vrijdagavond en donderdagavond 1,5 procent bij. Net als in Parijs stegen de mais- en tarweprijzen weer op vrijdag in Chicago.

Op de fysieke markten daalden de tarwenoteringen op de wereldmarkt deze week, meldt het Productschap Akkerbouw in het Weekbericht Granen. De prijzen voor voergerst en mais bleven stabiel of stegen licht.

Of registreer je om te kunnen reageren.