Akkerbouw

Nieuws 224 x bekeken

Graanbedrijf Viterra ziet kansen na einde monopolie CWB

Winnipeg – Het Australische graanbedrijf Viterra is blij dat de Canadese regering de monopoliepositie van de Canadian Wheat Board (CWB) opheft. Viterra heeft een grote vestiging in Canada.

De regering heeft dinsdag een wetsvoorstel ingediend waarbij het monopolie op 1 augustus 2012 afloopt. Graantelers in de vier westelijke provincies zijn sinds 1942 verplicht hun tarwe en gerst af te zetten via de CWB. ”Wij zien mogelijkheden onze positie straks te versterken in West-Canada”, zegt directievoorzitter Mayo Schmidt van Viterra in een interview met World Grain. ”Dat de telers keuze krijgen in hun afzet is een positieve ontwikkeling. Ook zien wij mogelijkheden de inzameling en het transport van graan efficiënter te regelen.”

De beursorganisatie ICE gaat in Canada een termijnhandel opzetten voor tarwe en voergerst na het opheffen van het monopolie van de CWB. De ICE heeft een verzoek daarvoor ingediend bij de Manitoba Securities Commission, dat namens de overheid toezicht houdt op de beurzen. Manitoba is één van de vier provincies waar het monopolie van de CWB geldt.

ICE heeft in 2007 de Winnipeg Commodities Exchange overgenomen. Winnipeg is de hoofdstad van Manitoba.

De organisatie van graantelers in Canada (GGC) juicht het wetsvoorstel toe. De CWB zelf wil geld van de overheid voor investeringen in graanfaciliteiten. Die heeft het bedrijf nu niet en het heeft nauwelijks eigen vermogen. De CWB vreest anders dat het ophoudt te bestaan als het monopolie eindigt.

In Australië is de monopoliepositie van de Australian Wheat Board in 2008 opgeheven. De AWB is vorig jaar gekocht door het Australische graanbedrijf Graincorp.

Of registreer je om te kunnen reageren.