Akkerbouw

Nieuws 3 reacties

GlobalGap scherpt eisen aan voor telers

Oudendijk – Het kwaliteitssysteem GlobalGap wordt volgend jaar aangescherpt. Zo moeten akkerbouwers en tuinders meer risicoanalyses uitvoeren. Certificeringsinstelling NAK Agro wil de tijdsduur voor een inspectie bij de teler bekorten.

GlobalGap is het kwaliteitssysteem van de supermarkten. Het systeem stelt eisen aan onder meer voedselveiligheid, arbeidsomstandigheden, traceerbaarheid en milieubescherming. NAK Agro houdt de komende weken voorlichtingsbijeenkomsten over de nieuwe eisen. Het systeem wordt iedere vier jaar herzien. De nieuwe eisen gaan in op 1 januari 2012.

GlobalGap kende al risicoanalyses voor voedselveiligheid, bedrijfsprocessen en arbeid. Telers moeten voortaan ook de risico’s in beeld brengen voor water, percelen, overschrijding van residunormen en bioterreur. Zij moeten aantonen dat hun gewassen op deze aspecten geen gevaar lopen of dat ze de risico’s hebben verminderd dat iets mis kan gaan.

Verder stelt GlobalGap extra eisen aan het telen en bewaren van gecertificeerde en ongecertificeerde producten op één bedrijf, zei communicatiemanager Christien Roose van NAK Agro donderdagavond op de eerste voorlichtingsbijeenkomst in Oudendijk. ”Wij raden telers aan parallelle productie en eigendom van gecertificeerde en ongecertificeerde producten te voorkomen. De nieuwe eisen zijn lastig uitvoerbaar.”

Ook heeft GlobalGap de eisen aangescherpt voor telers die producten van anderen bewaren op hun bedrijf of de bewaring van hun producten laten doen door een ander bedrijf. En telers moeten aangeven hoe ze via geïntegreerde gewasbescherming het gebruik van bestrijdingsmiddelen verminderen.

Om de tijd voor een inspectie te verkorten opent NAK Agro een internetportal. Daar kunnen telers voorafgaand aan een inspectie al hun GlobalGap formulieren op zetten, zodat de inspecteur die van te voren kan bekijken. Roose verwacht dat de portal in november klaar is. ”De inspectie van een bedrijf moet minimaal drie uur duren. Als de inspecteur via de portal de formulieren kan beoordelen, dan scheelt dat inspectietijd op het bedrijf van de telers.”

Laatste reacties

 • no-profile-image

  teler

  wanneer gaan we eisen stellen aan de retail/gwb over (slechte) kwaliteit en (erkeerde) labels in het schap , onderbetaling van personeel(&beleid) en welke maatregelen gaan wij dan treffen?

 • no-profile-image

  teler je hebt helemaal gelijk het is weer een richting verkeer.

 • no-profile-image

  boze teler

  het is schandalig dat de Global Gap instanties niets van zich hebben laten horen tijdens de ehec crisis. conclusie: Global Gap certificatie is bloedje duur en ze doen helemaal niks voor de gecertificeerde telers. gewoon pure diefstal !

Of registreer je om te kunnen reageren.