Akkerbouw

Nieuws 195 x bekeken

Frankrijk blijft maisland nummer één

Parijs – De Franse maïsproductie is uitgekomen in de buurt van de 16 miljoen ton. Dat betekent dat Frankrijk opnieuw het belangrijkste maisland van de EU blijft.

Dat stelt de bond van Franse maïsverbouwers Association Générale des Producteurs de Mais (Agpm). De oogst is dit jaar flink boven die van de twee voorafgaande seizoenen uitgekomen. In 2010 kwam Frankrijk uit op 13,8 miljoen ton, het jaar daarvoor op 15,2 miljoen ton. ’’De campagne van 2011 is verrassend goed geweest,” aldus voorzitter Christophe Terrain van de Agpm. ’’De droogte in het voorjaar en de verdere weersvooruitzichten voorspelden eerst niet veel goeds. Maar in de loop van de zomer heeft de mais al zijn potentieel laten zien, met een uiteindelijk historisch hoge opbrengst in de buurt van de 10,5 ton per hectare.”

De agrarische dienst FranceAgriMer voorspelt dat Frankrijk dit jaar 5,85 miljoen ton mais naar de andere EU-landen kan exporteren. Dat zou dan ruim een half miljoen ton meer zijn dan in het vorige seizoen. Daarnaast wordt de uitvoer naar derde landen geschat op 550.000 ton vergeleken bij 153.000 ton vorig jaar. Agpm is echter nog optimistischer: ’’Als er voldoende mais beschikbaar is, dan kan de uitvoer naar derde land zelfs in de buurt van de miljoen ton uitkomen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.