Akkerbouw

Nieuws 307 x bekeken

Duitse telersprijzen graan in augustus 1,6 procent lager dan in juli

Wiesbaden – De Duitse telersprijzen van graan zijn in augustus ten opzichte van juli met 1,6 procent gedaald.

Dat rapporteert het Statistische Bundesamt. In vergelijking met augustus vorig jaar noteert het bureau een stijging met 17,2 procent. Baktarwe leverde in augustus ten opzichte van een jaar eerder 10,3 procent meer op. In vergelijking met brouwgerst en rogge is deze stijging echter gering. De telersprijzen van laatstgenoemde producten stegen namelijk in dezelfde periode met respectievelijk 41,6 procent en 29,8 procent, vooral ook als gevolg van de tegenvallende oogst in volume en kwaliteit.

De statistici tekenen aan dat de Duitse graanprijsontwikkeling in hoge mate wordt bepaald door de wereldmarkt, waar de afgelopen jaren sterke schommelingen waren te zien. De Duitse prijzen volgen deze fluctuaties op de voet. Graan heeft in de door het Bundesamt opgestelde index van telersprijzen een aandeel van rond de 10 procent. Deze index lag in augustus 10,1 procent hoger dan in augustus 2010. Ten opzichte van juli dit jaar was sprake van een daling met 0,8 procent.

Anne Mieke Ravenshorst

Of registreer je om te kunnen reageren.