Akkerbouw

Nieuws

Duitse pompoenenmarkt blijft groeien

Bonn - De pompoenenteelt en -markt in Duitsland groeit.

Dat zegt landbouwmarktbureau AMI in Bonn. De teelt is dit jaar met een areaal van 2.080 hectare volgens het bureau 16 procent groter dan vorig jaar. Dat is het resultaat van een ononderbroken toename sinds het begin van de statistische inventarisatie in 2005. Hetzelfde geldt voor de afzet. Vorig jaar werd uitgaande van de informatie van GfK-huishoudpandelonderzoek gemiddeld per adres 340 gram gekocht. In vergelijking met 2009 was dat een plus van 10 procent. Gezien de desondanks nog bescheiden markt is de rek er nog lang niet uit, gelooft AMI. Nog maar 13 procent van de huishoudens kocht vorig jaar pompoenen en dat percentage kan derhalve nog flink omhoog.

Pompoenen worden los daarvan steeds vaker door de discountsupermarkten aangeboden, wat de afzet ook ten goede komt. Het aandeel van de discounters in de totale pompoenenafzet is 32 procent. Dat percentage kan eveneens nog omhoog, daar het discountaandeel bij verse groente in het algemeen op 54 procent ligt. Tot 2004 werd de afzet nog gedomineerd door de weekmarkten en de directe verkoop af tuinbouwbedrijf. De Duitse consument betaalt momenteel tussen de 0,99 en 1,49 euro per kilo dan per stuk betalen. Dat is iets meer dan vorig jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.