Akkerbouw

Nieuws

Duitse meelfabrikant accepteert boete van 23,8 miljoen euro

Hamburg - De Duitse meelfabrikant VK Mühlen heeft van de kartelbewaker, het Bundeskartellamt, een boete geaccepteerd van 23,8 miljoen euro voor jarenlange deelname aan prijs- en marktverdelingsafspraken over tarwemeel.

VK Mühlen aanvaardt de boete en bereikt daarmee dat de procedure omtrent de bedoelde overtreding van de mededingingswetgeving wordt gestaakt. Het onderzoek door de kartelwaakhond begon al in 2008 en overigens niet alleen tegen VK Mühlen.

VK Mühlen stelt echter dat het nu de handen weer vrij heeft en zekerheid heeft omtrent de hoogte van de boete, wat de financiële planning bij het concern ten goede komt. In Nederland en Frankrijk blijkt een soortgelijk onderzoek daarentegen nog gaande te zijn. Hier kunnen ook nog forse boetes uit voortvloeien.

Tegen 40 concurrenten respectievelijk branchegenoten van VK Mühlen wordt het onderzoek naar de overtreding ook nog voortgezet. Het concern rekent door de affaire voor het boekjaar 2010/11 op een verlies voor belasting van zo’n 30 miljoen euro. Het concern krijgt toestemming om de Duitse kartelboete in vijf jaarlijkse termijnen te betalen.

VK Mühlens hoofdkantoor is gevestigd in Hamburg. Behalve een groot aantal verschillende bakmeelproducten maakt het concern daarnaast ook zelf op meel gebaseerde voedingsproducten.

Of registreer je om te kunnen reageren.