Akkerbouw

Nieuws 214 x bekeken

Duitse bio-ethanolproductie daalt door voorrang voedingsmarkt

Berlijn – De Duitse bio-ethanolfabrikanten hebben in het eerste halfjaar ruim 30 procent minder suiker als grondstof ingezet dan in de eerste helft van vorig jaar. Dat meldt brancheorganisatie Bund der Deutschen Bioethanolwirtschaft (BDBE).

Oorzaak is een besluit van de Europese Commissie om 530.000 ton aanvankelijk voor bio-ethanol bestemde suiker extra vrij te geven voor de Europese voedingsmarkt. Grondstof voor bio-ethanol is behalve suiker tevens graan.

De Duitse bio-ethanolproductie daalde als gevolg van de voorrang voor de voedingsmarkt in de eerste zes maanden ten opzichte van dezelfde periode in 2010 met 20.000 ton naar 243.000 ton. Het binnenlandse verbruik steeg echter fors, namelijk met 24.000 ton naar 569.000 ton, waarvan ruim 479.000 ton als bijmengsel in fossiele benzine.

Door het toenemende verbruik van benzine met 10 procent bio-ethanol (E10) groeit de afzet in het lopende tweede halfjaar verder, verwacht BDBE. E10 werd begin dit jaar ingevoerd en stuitte aanvankelijk op veel weerstand wegens vrees voor schade aan de motoren van vooral bepaalde oudere types auto’s. De weerstand lijkt inmiddels minder te zijn geworden.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.