Akkerbouw

Nieuws

Doek valt bijna voor monopolie Canadian Wheat Board

Winnipeg – De Canadese overheid presenteert deze week het wetsvoorstel dat op 1 augustus 2012 een einde maakt aan de monopoliepositie van de Canadian Wheat Board (CWB) op de graanmarkt. Landbouwminister Gerry Ritz kan nog niet aangeven wanneer het parlement het wetsvoorstel in behandeling neemt, meldt persbureau Reuters.

Sinds de Tweede Wereldoorlog zijn de graantelers verplicht om hun tarwe en gerst te verkopen via de CWB. Alleen de CWB mag dit verkopen aan de maalindustrie of exporteren. Door deze positie is de CWB het grootste tarwehandelsbedrijf ter wereld geworden. Canada exporteert jaarlijks 16 miljoen tot 19 miljoen ton tarwe.

De huidige conservatieve regering wil een einde maken aan de monopoliepositie, zodat telers zelf kunnen bepalen aan welke afnemer ze hun tarwe of gerst verkopen. De CWB stelt dat een enquête onder telers aangeeft dat een grote meerderheid de monopoliepositie wil behouden.

The Grain Growers of Canada, waar ruim tachtigduizend telers lid van zijn, is voorstander van het opheffen van het monopolie van de CWB, zegt voorzitter Stephen Vandervalk. ”Het is een signaal dat Canada open staat voor meer initiatieven voor de graanverwerking. Dat betekent een grotere toegevoegde waarde, meer banen en meer mogelijkheden voor de telers om hun graan lokaal te vermarkten.”

In Australië bestond een Australian Wheat Board. Dat overheidsorgaan regelde de vermarkting van tarwe en verloor in 2008 zijn tarwemonopolie. Daarna daalde het aandeel van AWB in de Australische graanhandel. Vorig jaar kocht het Australische graanhandelsbedrijf GrainCorp AWB.

Of registreer je om te kunnen reageren.