Akkerbouw

Nieuws 226 x bekeken

Copa-Cogeca: krappe graanmarkt in EU

Brussel – De graanmarkt in de EU blijft krap en de graanvoorraad krimpt dit seizoen, stelt Copa-Cogeca. De boerenorganisatie schat de graanoogst in de EU op 280 miljoen ton. Dat is 1,9 procent meer dan vorig jaar is geoogst.

Copa-Cogeca vindt dat in het nieuwe gemeenschappelijke landbouwbeleid moet worden uitgegaan van een krappe markt. De boerenorganisatie maakt zich met name zorgen over de vergroeningsplannen van eurocommissaris Dacian Ciolos. Daardoor kunnen boeren een deel van hun land niet gebruiken voor de voedselproductie, terwijl de vraag naar voedsel groeit, stelt de bond.

Copa-Cogeca is ook bezorgd over het vrijhandelsakkoord dat de EU en Oekraïne willen sluiten. Als het akkoord er komt, dan kan Oekraïne een bepaalde hoeveelheid graan exporteren naar de EU tegen een lagere heffing. Het vergroot de prijsvolatiliteit op de Europese graanmarkt, verwacht Copa-Cogeca.

Of registreer je om te kunnen reageren.