Akkerbouw

Nieuws

China oogst record aan mais

Washington – China oogst dit jaar een record van 167 miljoen ton mais. Dat is 9 miljoen ton meer dan vorig jaar, schat de US Grains Council.

De Amerikaanse graanraad heeft een rondreis door China gemaakt om in te schatten hoeveel mais het land gaat produceren en importeren. De Grains Council schat het areaal in China op 30,9 miljoen hectare met een gemiddelde opbrengst van 5,39 ton mais per hectare.

Voorzitter Wendell Shauman van de Grains Council verwacht dat de vraag naar kwalitatief hoog eiwit in China blijft stijgen. ”Dat komt door de groei van de middenklasse. Goede oogsten drukken de maisprijzen. Dat is gunstig voor de Amerikaanse export. De voorraad mais in China dekt 14 tot 16 procent van het verbruik. Dat is te laag. Daarom zal China weer veel mais importeren.”

De Grains Council maakt geen schatting van de importbehoefte, maar constateert dat de prognoses van analisten variëren van 2 miljoen tot ruim 10 miljoen ton mais. Het Amerikaanse ministerie van landsbouw (USDA) schat de Chinese maisproductie voor dit seizoen op 178 miljoen ton en de import op 2 miljoen ton. De Chinese overheid houdt het op een maisoogst van 182 miljoen ton. Volgens de Grains Council geeft de rondreis van de raad de enige betrouwbare informatie over de maisbehoefte van China. De overheid geeft maar weinig informatie vrij over de productie en voorraden van graan.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.