Akkerbouw

Nieuws 187 x bekeken 1 reactie

Canada: minder gerst en koolzaad, meer tarwe dan verwacht

Winnipeg – Canada oogst minder gerst en koolzaad dan eerder was ingeschat. De tarweproductie valt groter uit.

Maar volgens het bureau voor de statistiek Statistics Canada (StatCan) oogsten de akkerbouwers meer tarwe, gerst en koolzaad dan vorig jaar.

StatCan verwacht een tarweoogst van 24,2 miljoen ton. Dat is 4,3 procent meer dan vorig jaar. Eind augustus verwachtte StatCan een tarweoogst van 24,1 miljoen ton.

Canada oogst een record van 12,9 miljoen ton koolzaad. Dat is 1,2 procent meer dan vorig jaar. In de vorige prognose ging StatCan nog uit van 13,2 miljoen ton.

De gerstproductie stijgt 3,8 procent ten opzichte van vorig jaar naar 7,9 miljoen ton. Dat is 400.000 ton minder dan in de vorige prognose.

StatCan constaeert veel verschillen tussen de regio’s. ”In de vier westelijke provincies oogsten de akkerbouwers meer tarwe, gerst en koolzaad dan vorig jaar. In de zomer profiteerden de gewassen van goede weersomstandigheden. De akkerbouwers in Ontario en Quebec verwachten lagere opbrengsten.”

StatCan baseeert de prognose op gegevens van 14.100 akkerbouwers. De enquête is gehouden van 1 tot 9 september. Op 6 december verwacht StatCan een definitieve oogstprognose te publiceren.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Dag Jan, jij schreef"StatCan verwacht een tarweoogst van 24,2 miljoen ton. Dat is 4,3 procent meer dan vorig jaar. Eind augustus verwachtte StatCan een tarweoogst van 24,1 miljoen ton". 24.2 mln klopt maarde verwachting was 24.4 mln

Of registreer je om te kunnen reageren.