Akkerbouw

Nieuws 215 x bekeken

CWB wil 225 miljoen dollar van de overheid

Winnipeg – De Canadian Wheat Board (CWB) wil 225 miljoen Canadese dollar (160 miljoen euro) van de overheid om de overgang te kunnen maken naar een vrije graanmarkt. Zonder financiële steun gaat CWB kapot, zegt het graanhandelsbedrijf.

De Canadese regering heeft dinsdag een wetsvoorstel ingediend bij het parlement om per 1 augustus 2012 een einde te maken aan het monopolie. Vanaf 1945 zijn de telers in de vier westelijke provincies verplicht hun tarwe en gerst te verkopen via CWB. Alleen CWB mag dit verkopen aan de maalindustrie of exporteren. De conservatieve regering wil dat telers zelf bepalen aan welke afnemer ze tarwe of gerst verkopen.

Als de wet wordt aangenomen betekent dat het einde van CWB, zegt voorzitter Allen Oberg tegen persbureau Reuters. ”Er is 225 miljoen dollar nodig om te investeren in graanverwerkingsfaciliteiten. Zonder deze faciliteiten maakt het handelsbedrijf geen enkele kans op de vrije markt. Het handelsbedrijf heeft geen eigen vermogen of eigen faciliteiten.”

Door de monopoliepositie is CWB uitgegroeid tot het grootste bedrijf ter wereld dat tarwe en gerst exporteert. Het draaide vorig jaar een omzet van 5,1 miljard Canadese dollar (3,6 miljard euro). Volgens CWB wil een meerderheid van de telers CWB behouden. Het betaalt betere prijzen dan particuliere graanbedrijven en brengt lagere transportkosten in rekening. Ook kunnen boeren goedkoper lenen bij de CWB dan bij banken, stelt CWB.

De Grain Growers of Canada, waar ruim tachtigduizend telers lid van zijn, wil opheffing van het monopolie, zegt voorzitter Stephen Vandervalk. ”Het is een signaal dat Canada openstaat voor meer initiatieven voor de graanverwerking.”

Landbouwminister Gerry Ritz vindt het monopolie niet van deze tijd. Opheffing er van leidt tot banengroei en innovatie en het trekt investeerders aan. Ritz verwijst naar de ervaringen die zijn opgedaan in de provincie Ontario en Australië waar de handelsmonopolies eerder zijn afgeschaft.

In Australië bestond een Australian Wheat Board. Dat overheidsorgaan regelde de afzet van tarwe en verloor in 2008 zijn tarwemonopolie. Daarna daalde het aandeel van AWB in de Australische graanhandel. Vorig jaar kocht het Australische graanhandelsbedrijf Graincorp AWB.

Of registreer je om te kunnen reageren.