Akkerbouw

Nieuws

Boerenbond België koopt ruim 9 procent van Pinguin Lutosa

Brussel - De Belgische Boerenbond neemt een belang van ruim 9 procent in groente- en aardappelverwerker Pinguin Lutosa.

De Boerenbond neemt het pakket aandelen over van KBC Private Equity. Het gaat om ruim 1 miljoen aandelen, goed voor een belang van 9,15 procent in Pinguin Lutosa. Dat meldt het Vlaamse Informatiecentrum voor de Land- en Tuinbouw (Vilt). De aandelen zijn gekocht door het investeringsfonds Agri Investment Fund (AIF) van de Boerenbond. In het najaar volgt een kapitaalsverhoging waarna Boerenbond 10,8 procent van de aardappel- en groenteverwerker in handen heeft.

AIF heeft al belangen in suikerproducent Iscal Sugar en vleesverwerker Covalis. AIF was eerder aandeelhouder in voedingsbedrijf Scana Noliko, dat dit jaar is overgenomen door Pinguin Lutosa. Het investeringsfonds wil door de aankoop van Pinguin-aandelen meewerken aan een verdere consolidatie in de groenten- en aardappelverwerking, zegt directievoorzitter Hendrik Soete van het AIF in een interview met Vilt. “We willen zo een duurzame verankering van de Vlaamse verwerkingscapaciteit realiseren.”

Boerenbondvoorzitter Piet Vanthemsche zegt dat de nieuwe deelneming geen voor de hand liggende stap was. “In het verleden pasten we de horizontale benadering toe (telersbundeling), maar we moeten platgetreden paden durven verlaten. We gaan uit van het principe: als het goed is voor de boer, is het goed voor ons. Het is aan de landbouwers en tuinders om te kiezen voor een verticale benadering zoals bij Pinguin Lutosa, of eerder voor het horizontale model via bijvoorbeeld veilingen.”

Pinguin Lutosa wil volgens Vilt in het najaar nieuw kapitaal aantrekken, minimaal 44 miljoen euro en maximaal 48,06 miljoen euro. De uitgifte van aandelen gaat tegen een prijs van 9 euro per aandeel. Op de beurs in Brussel noteerde het aandeel vrijdagochtend € 8,01. In de loop van de ochtend steeg het naar € 8,15.

Of registreer je om te kunnen reageren.