Akkerbouw

Nieuws

Bietentelers woedend over afschaffen suikerbeleid

De Europese organisatie van bietentelers (Cibe) is woedend dat landbouwcommissaris Ciolos het suikerbeleid wil afschaffen.

”De 160.000 bietentelers in Europa worden geconfronteerd met een omstreden en ongefundeerd voorstel.”

Volgens Cibe leidt het plan van Ciolos tot een lager inkomen voor de telers, meer sluitingen van suikerfabrieken en een destabilisatie van de Europese suikermarkt. ”Het huidige beleid zorgt juist voor een aanbod van suiker van hoge kwaliteit aan de verbruikers en consumenten.”

De Europese organisatie van suikerproducenten (CEFS) is verrast over het voorstel van Ciolos. ”De Europese Commissie wilde het suikerbeleid verlengen, evenals het Europees Parlement.”

Cosun-voorzitter Jos van Campen vindt de afschaffing onbegrijpelijk. ”Ciolos kiest voor een liberaal suikerbeleid, terwijl de huidige financiële crisis en schuldencrisis aantoont dat zo’n liberaal systeem failliet is.”

Dat ook de zuivelquotering wordt afgebouwd, vindt Van Campen geen argument. ”De zuivelsector heeft er zelf om gevraagd, de suikersector niet. Bovendien is in 2007 besloten dat de zuivelquotering in 2015 wordt beëindigd. Dat is een overgangstermijn van acht jaar, terwijl de suikersector nu in drie jaar zich moet voorbereiden op een nieuwe situatie. Dat is rechtsongelijkheid.”

De voorstellen van Ciolos moeten nog worden besproken door het Europees Parlement en de raad van landbouwministers. Van Campen: ”De grote suikerproducenten Duitsland, Frankrijk en Polen willen een verlenging van de marktordening voor suiker. Het wordt een harde discussie.”

Of registreer je om te kunnen reageren.