Akkerbouw

Nieuws 250 x bekeken 1 reactie

Belgapom kritisch over GLB-plannen

Brussel – De Belgische aardappelhandel en -verwerking maakt zich zorgen over de vergroening van het EU-landbouwbeleid, zoals is voorgesteld door commissaris Dacian Ciolos. De Belgische branche-organisatie Belgapom vreest dat de voorstellen leiden tot een versnipperde landbouwstructuur. ”Maatregelen als braaklegging en rotatieplicht baart de sector zorgen.

Terugkeren naar een versnipperde landbouwstructuur uit het verleden is geen optie voor een sector die competitief wil zijn op wereldniveau”, schrijft secretaris Romain Cools in een verklaring.
Ciolos wil extra steun geven aan boeren in gebieden met handicaps. Cools: ”Dit kan de concurrentiepositie van de Belgische aardappelketen sterk benadelen.”

Cools kan nog niet inschatten welke gevolgen de afschaffing van de suikerquotering in 2015 gaat hebben. ”Samen met het verdwijnen in 2012 van de steun voor de teelt van zetmeelaardappelen kan dit voor een belangrijke verschuiving binnen de akkerbouwteelten zorgen. Hierover ontbreekt elke visie bij de Europese Commissie.”

Ook leeft bij Belgapom de vrees dat de steun voor telersverenigingen een negatieve invloed kan hebben. Cools: ”Er is natuurlijk geen bezwaar dat telers zich verenigen, wat ze nu ook al kunnen. Maar als men kijkt naar de ontwikkeling in de groente- en fruitsector kan men enkel vaststellen dat de tussenhandel en de verpakkingsbedrijven geen enkele rol spelen als gevolg van de GMO voor groenten en fruit. Diverse steunmaatregelen en subsidies blijken immers alleen toegankelijk voor telersverenigingen en niet voor private – meestal familiaal georganiseerde – bedrijven. Belgapom rekent erop dat de aardappelsector gespaard zal blijven van deze vorm van concurrentievervalsing binnen de keten.”

De steun die Ciolos wil geven aan jonge boeren beoordeelt Cools wel als positief. ”Die vormen de sleutel naar de toekomst. Maar het feit dat deze voorstellen geen rekening houden met de stijgende vraag naar voedsel toont een gebrek aan een ambitieuze langetermijnvisie.”

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Belga pom zal moeten leren geld te betalen voor aardappelen door zich te onderscheiden in de prijs voor verktijgen van een duurzame landbouw en niet zoals nu als ze maar denken dat er genoeg is te onderscheiden in de laagste prijs !!!!!!!!!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.