Akkerbouw

Nieuws

Australië: recordoogst van 2,57 miljoen ton koolzaad

Canberra – Australië verwacht een recordoogst van 2,57 miljoen ton koolzaad. Daarvan komt 1,7 miljoen ton beschikbaar voor de export, wat voor ruim 90 procent naar de EU wordt uitgevoerd, meldt analysebureau Oil World.

De Australische brancheorganisatie AOF verwacht een koolzaadoogst van 2,54 miljoen ton. De AOF schrijft dat toe aan het gunstige weer tijdens het groeiseizoen. In West-Australië is de oogst net begonnen. Telers melden bovengemiddelde hectareopbrengsten. Het oliegehalte ligt hoger dan gemiddeld rond de 45 tot 47 procent. Vorig seizoen oogstte Australië 2,3 miljoen ton koolzaad.

Ook Canada oogst een goede kwaliteit koolzaad. Het ministerie van landbouw verwacht een oliegehalte van gemiddeld 45,1 procent, een record voor Canada. De oogst komt op 12,9 miljoen ton. Canada is de grootste exporteur ter wereld van koolzaad en koolzaadolie.

Analisten verwachten dit seizoen een tekort aan koolzaad op de wereld. Dat is te zien aan de prijs. Het HPA noteert deze week 395 euro per ton koolzaad. Dat is 35 euro hoger dan eind oktober vorig jaar. Op de termijnmarkt in Parijs schommelt de koolzaadprijs tussen de 430 en 440 euro.

Of registreer je om te kunnen reageren.