Akkerbouw

Nieuws

'Argentinië oogst 20 procent minder tarwe'

Buenos Aires – De Graanbeurs in Buenos Aires schat dat Argentinië dit seizoen 12,6 miljoen ton tarwe gaat oogsten.

Dat is 20 procent minder dan de 15,8 miljoen ton die vorig seizoen is geoogst. Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) gaat in de laatste oogstprognose nog uit van een productie van 13,5 miljoen ton tarwe in Argentinië. Het land hoort bij de grootste tarwe-exporteurs ter wereld.

Volgens Freek Vossenaar, de Nederlandse landbouwraad in Argentinië, heeft de droogte in september schade toegebracht aan de tarwe. ”De laatste week is er wel wat regen gevallen, maar de droogte van de afgelopen weken wordt daarmee niet ingehaald. De prognose van de Graanbeurs is nogal wat lager dan de verwachtingen.”

In het noorden van Argentinië in de provincie Salta is de tarwe-oogst begonnen. Vossenaar: ”Daar worden opbrengsten gehaald van 600 kilo per hectare. Maar dat zijn niet de belangrijkste teeltgebieden voor Argentijnse tarwe.”

Volgens Vossenaar maakt de sector zich echter drukker over de exportproblemen, dan over de zeer lage opbrengst. ”Er ligt vermoedelijk nog 2,7 miljoen ton tarwe van de oude oogst, waarvoor tot nu toe geen exportvergunning is afgegeven. Voor een deel zou het gaan om tarwe die niet is aangemeld bij de belastingdienst. De minister van landbouw strijdt hier voortdurend over met de staatssecretaris van binnenlandse handel, die in feite meer macht heeft. Aan de vooravond van de verkiezingen van 23 oktober wordt er ook nogal wat cliëntelisme bedreven. Op plaatsen waar een regeringsgezinde burgemeester herkozen moet worden, circuleren geruchten over aankopen ten behoeve van de export.”

Of registreer je om te kunnen reageren.