Akkerbouw

Nieuws

Anonieme gift voor onderzoek aardappelziekte en rijstteelt

Wageningen – Het Wageningen Universiteits Fonds (WUF) heeft een toezegging voor een donatie van 2,5 miljoen euro ontvangen van een particulier persoon. De gever, die anoniem wil blijven, schenkt de middelen voor fundamenteel onderzoek naar de aardappelziekte en naar waterbesparing in de natte rijstteelt.

De donatie wordt aangewend om de basiskennis over aantasting door phytophthora en verdediging door de aardappelplant verder te verdiepen en zo te zoeken naar duurzame oplossingen voor bestrijding van de aardappelziekte.

Een ander deel van de donatie is bedoeld voor fundamenteel onderzoek naar natte rijstteelt. Deze vergt in gangbare landbouwtechnieken vijf kubieke meter zoet water voor een kilo rijst.

Eerder onderzoek leverde wel de helft aan waterbesparing op, maar ook een hoger teeltrisico voor de boer, zodat die methode niet van de grond kwam. In nieuw onderzoek wordt een parallel getrokken met tarwe, dat met weinig water uit kan. Door de fysiologie van rijst te vergelijken met die van tarwe moet op den duur een waterbesparing van 80 procent in het verschiet liggen.

Het Wageningen Universiteits Fonds en Wageningen UR startten in oktober 2010 een campagne om private middelen te werven voor baanbrekend onderzoek. Met de campagne Food for Thought, Thought for Food zoekt het fonds middelen voor oplossingen van de wereldvoedselproblematiek. Inmiddels heeft de Food for Thought, Thought for Food-campagne 6,4 miljoen euro opgeleverd.

Of registreer je om te kunnen reageren.