Akkerbouw

Nieuws 846 x bekeken

‘Akkoord tarra bespaart aardappelindustrie kosten’

Den Haag – De aardappelverwerkende industrie heeft een overeenkomst gesloten met de Voedsel en Waren Autoriteit over de afvoer van tarra. Dit bespaart de fabrieken kosten, zegt voorzitter René van der Linden van de Vereniging voor de Aardappel Verwerkende Industrie.

"Het voordeel is dat er een landelijke regeling komt, in plaats van verschillende per regio. Sommige fabrieken moeten de tarra naar de vuilverwerking brengen. Dat is duur. In het convenant staat dat de grond terug mag naar de akkers, maar niet naar een perceel waar pootgoed wordt geteeld. Iedere fabriek moet zijn eigen tarra-afvoer hebben geregeld. De kwaliteit van de grond wordt bepaald om versleping van ziekten te voorkomen.”

Vanmiddag overhandigde de Vavi een sectorplan voor duurzaamheid aan het ministerie van ELI. Van der Linden: "De verwerkers lopen hierin voorop. De sector bespaart energie en gebruikt duurzame olie. Door nieuwe rassen kon Bintje deels worden vervangen. Dat bespaart bestrijdingsmiddelen. We hergebruiken water en zetten restproducten om in energie. We richten ons ook op het behoud van geschikte grond voor de aardappelteelt en het beperken van het watergebruik."

Dit beleid is niet nadelig voor de concurrentiepositie, stelt Van der Linden. ”Integendeel, de consument kijkt steeds meer naar duurzaamheid.”

De Vavi heeft het sectorverdrag over duurzaamheid vanmiddag aangeboden aan Hans Hoogeveen, directeur-generaal bij het ministerie van ELI.

Of registreer je om te kunnen reageren.