Akkerbouw

Nieuws 222 x bekeken

Akkerbouwoogst bijna klaar dankzij mooi weer

Westmaas – De oogst van akkerbouwproducten verloopt zeer voorspoedig dankzij het recente mooie weer. Nu de herfst serieus inzet, is zo’n 80 procent van de aardappelen en uien binnen en het einde van de oogst in zicht.

Ook worden wintergranen alweer volop gezaaid. Telers willen, met het slechte weer in het vorige zaaiseizoen nog vers in hun geheugen, op tijd zijn. ”De oogst verloopt voorspoedig”, zegt Johnny Remijn van DLV Plant over Zeeuws-Vlaanderen. ”Van zowel uien als aardappelen ligt 70 tot 80 procent in de schuur. Sommige aardappeltelers wachten op regen in verband met de kluiten. Over het algemeen lopen we mooi voor op schema.”

Ook in de Noordelijke helft van het land is de laatste tijd veel oogstwerk verzet, concludeert Aaldrik Venhuizen van Agrifirm. ”Ik schat dat nog 15 procent van het pootgoed moet worden gerooid. Een paar mooie dagen zijn voldoende om de oogst af te ronden. Dus hopelijk valt het intreden van de herfst nog mee. De opbrengst varieert en moet blijken bij het sorteren.”

Volgens Venhuizen is 80 tot 90 procent van de uien binnen. ”Dat gaat in rap tempo en de opbrengst is goed. Telers zijn voorzichtig met natte plekken. Moet je ze wel binnenrijden met de huidige prijzen, vragen ze zich af. Die percelen blijven wat langer liggen.”

De stemming is dankzij het goede weer enorme verbeterd onder akkerbouwers, merkt Venhuizen. Zeker nu volop graan wordt gezaaid. ”Het is prettig om zoveel veldwerk te kunnen verrichten.”
De bodemstructuur is na de natte zomer niet altijd om over naar huis te schrijven. ”Hopelijk kan vorst daar in de winter wat aan doen.”

Het Bureau Aardappelmarkt Informatie (BAI) van het Productschap Akkerbouw meldde deze week al dat driekwart van de hoofdoogst aardappelen is gerooid. De suikerbietenoogst stoomt flink door, bijna een kwart is verwerkt.

Of registreer je om te kunnen reageren.