Akkerbouw

Nieuws

Agrifirm test sojabonenteelt in Nederland

Lelystad – Het Praktijkonderzoek Plant en Omgeving (PPO) heeft de rassenproef met sojabonen geoogst op het proefbedrijf in Lelystad.

Het onderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van Agrifirm.

Coöperatie Agrifirm onderzoekt de mogelijkheden om in Nederland sojabonen te telen. De bonen zijn bestemd als eiwitrijke grondstof voor veevoer. Agrifirm heeft een aantal sojarassen geselecteerd. Twee rassen zijn ingediend voor plaatsing op de rassenlijst. In het onderzoek richt Agrifirm zich op een korte teelt en een hoge boonproductie.

Een woordvoerder van Agrifirm kan nog niet zeggen hoe de opbrengsten en eiwitgehaltes zijn uitgevallen. ”We hebben proeven gedaan op het PPO-proefbedrijf, bij een teler en in Polen. We gaan de proeven nu analyseren.”

Onderzoeker Ruud Timmer van het PPO zegt dat een aantal jaren geleden al eens onderzoek is gedaan naar de teelt van sojabonen in Nederland. ”De conclusie was toen dat er verbetering mogelijk is, maar dat de bestaande rassen niet goed genoeg zijn voor ons land. Maar kijk eens naar mais. Dat van oudsher subtropische gewas is door veredeling geschikt gemaakt voor deze streken. Nu zijn deze rassenproeven aangelegd met sojabonen volgens het protocol dat geldt voor plaatsing op de rassenlijst.”

De soja was laat rijp, constateert onderzoeker Timmer. ”We hebben gelukkig wat mooie weken gehad, waardoor we de soja konden oogsten.”

Of registreer je om te kunnen reageren.