Akkerbouw

Nieuws

Afzet uienpellen stagneert door kwaliteitsproblemen

Kruiningen – Door gebrek aan kwaliteit komt een structurele afzet van uienpellen niet van de grond. Dat vertelt Frans Jansen van Arjazon in de nieuwsbrief van Stichting Afzetbevordering Ui (SAU).

Uienverwerker Arjazon is een van de kartrekkers in de verwaarding van reststromen van de uienbewerking. Het doel is een grondstof voor energie te maken van een afvalstroom. Uienpellen, de schillen van uien, kunnen worden verwerkt in vergistingsinstallaties. Vanaf begin 2010 kreeg de afzet van uienpellen continuïteit door samenwerking in de sector.

Een teveel aan grond door extreme weersomstandigheden heeft echter geleid tot een deuk in het imago van de pellen en stagnatie van de afzet. Dit seizoen zaten er kluiten in de reststroom van plantuien door de droogte en is de kwaliteit van zaaiuienafval onvoldoende door de neerslag.

Jansen zegt te werken aan een plan om schoon product te leveren. ”Dat vraagt om een investering door op termijn meer oplevert”, wil hij erover kwijt. ”De stagenerende afzet vraagt om een andere strategie. We moeten afnemers kwaliteit kunnen garanderen.”
www.arjazon.nl/index.htm

Of registreer je om te kunnen reageren.