Akkerbouw

Nieuws

Afgevaardigde beurs Goes stapt uit stuurgroep API

Goes – De vertegenwoordiger van de telers van de beurscommissie Goes is uit de stuurgroep gestapt, die een test voorbereidt met het Aardappel Prijs Informatiesysteem (API). Vertegenwoordiger Piet Romme wil nog geen toelichting geven.

Voorzitter Adrie Bossers van de vakgroep Akkerbouw van de ZLTO en voorzitter van de LTO-werkgroep Consumptieaardappelen betreurt de stap van Romme. ”Maar ik snap wel dat hij het lastig vindt om de kritische geluiden vanuit de beurscommissie Goes te vertolken in de stuurgroep, terwijl voor een test met het API is gekozen.”

De stuurgroep vindt de test nodig. Bossers: ”Het API functioneert alleen als er voldoende draagvlak is onder telers, handel en industrie. Een vertrouwenspersoon praat met de partijen. Uit de test van een jaar moet blijken of het API werkt. De test moet nog beginnen. Een onafhankelijk bureau test of het API een meerwaarde oplevert, zodat telers met goede markt- en prijsinformatie beter kunnen onderhandelen met de inkopers van aardappelen.”

Het API wordt opgezet door LTO, NAV, Vavi en de landbouwbeurzen Goes en Emmeloord. De handelsorganisatie NAO is eerder uit het overleg gestapt. De VTA heeft nooit willen meedoen.

Of registreer je om te kunnen reageren.