Akkerbouw

Nieuws 184 x bekeken

Weinig AM in hormonsters van pootaardappelen

Emmeloord - De hormonsters van pootaardappelen blijken weinig besmet met aardappelcystenaaltjes.

De keuringsdienst NAK heeft tot nu toe 4.815 hormonsters onderzocht. Daarvan waren 12 besmet met cysten. Dat is 0,25 procent. Dat is lager dan verwacht.

Sinds 1 juli 2010 gelden nieuwe EU-regels voor aardappelmoeheid. De AM-monsters moeten worden genomen uit aanhangende grond van pootaardappelen die klaar staan voor aflevering. Met een hor of leestafel wordt een zak aardappelen opengesneden en over de hor of leestafel gehaald. Uit de afvallende grond wordt het AM-monster genomen. Voorheen werden de monsters genomen uit de grond onder de sorteermachine. De NAK gaat het nemen van monsters uit gesorteerde partijen pootaardappelen evalueren.

Of registreer je om te kunnen reageren.