Akkerbouw

Nieuws 160 x bekeken

Voorraad sojabonen in VS nog kleiner dan gedacht

Washington - De Verenigde Staten hebben aan het einde van seizoen 2010/2011 nog 3,82 miljoen ton sojabonen op voorraad. Met de eindvoorraad kan de VS 4,2 procent van het verbruik overbruggen. Dat is de laagste stock-to-use ratio sinds 1964/1965.

Dat hebben analisten van de Rabobank uitgerekend. “Ook de voorraden mais, tarwe en katoen lopen verder terug in de VS. Wij verwachten dat in de VS een strijd om de akkers zal plaats vinden zoals weinig eerder is gezien in de geschiedenis”, schrijven analisten van Rabobank Agri Commodity Markets Research in een rapport dat is opgesteld naar aanleiding van nieuwe gegevens van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) over de productie van landbouwgewassen.

De voorraad sojabonen in de VS valt in de nieuwe USDA-prognose nog lager uit dan analisten hadden verwacht. “Het geoogste areaal is kleiner dan verwacht”, stelt de Rabobank. “Bovendien zijn per hectare minder bonen geoogst. Het USDA verwacht weinig verandering in het verbruik.”
In Argentinië is het te droog. Het USDA verwacht dat daar 50,5 miljoen ton sojabonen worden geoogst in dit seizoen. De Rabobank gaat uit van slechts 48 miljoen ton. “Als het weer niet verbetert wordt de productie nog lager.”

In Brazilië zijn de vooruitzichten beter, meldt de Rabobank. “Maar een paar weken uitstel van het inzaaien betekent een lagere productie. Als de productie in Zuid-Amerika tegenvalt wordt nog meer soja gevraagd uit de VS. De wereldwijde onbalans tussen vraag en aanbod kan leiden tot record prijzen voor sojabonen.”

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.