Akkerbouw

Nieuws 258 x bekeken

Vocht brengt bewaring uien en aardappelen in gevaar

Westmaas/Emmeloord – In een aantal uienschuren treedt condensvorming op doordat te weinig is geventileerd met buitenlucht. Dit is het gevolg van de lage buitentemperaturen. Deze partijen ritselen niet meer en dat is een gevaar voor de kwaliteit en kiemrust van de uien.

Dat meldt adviesbureau DLV Plant vanuit het Zuidwesten. Ook in de aardappelen moeten telers oppassen; als gestopt wordt met drogen, wordt het rond rotte knollen weer snel vochtig. Dit brengt langdurige bewaring in gevaar.

In het Zuidwesten adviseert DLV om uien weer ’scherp’ te zetten door de kachel erbij te pakken. Paul Hooijman, die voor DLV Plant in Flevoland werkt, ziet dat voor de uien anders. ”Ze zijn wel wat sloffiger geworden, maar van nieuwe problemen door de vorstperiode is hier geen sprake”, legt hij uit. ”Sterker nog, als uien binnen een paar weken worden afgeleverd, is het juist verstandig om ze wat vochtiger te laten worden. Sterk drogen leidt tot meer kaalheid.”

Hooijman geeft aan dat telers bewaaradviezen goed hebben opgevolgd. In partijen met meer dan 5 procent knolphytophthora lijken wel problemen te ontstaan. ”De aardappelen blijven me wat te nat”, zegt Hooijman. ”Er moet meer intern worden geventileerd en de aardappelen moeten eerder worden afgeleverd.”

Ook in het zuidwesten van Nederland wordt opgemerkt dat het rond rotte aardappelen snel weer vochtig wordt als het ventileren wordt beëindigd. Dit is in meerdere aardappelpartijen het geval.
Dit is de periode van het seizoen waarin problemen met knolphytophthora het meest naar voren komen, zegt Hooijman. ”Ik ben bang dat we binnen een paar weken problemen krijgen met te natte partijen.”

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.