Akkerbouw

Nieuws

'Verplichte toetsing op erwinia is nog te vroeg'

Doetinchem - De pootgoedhandelshuizen vinden de invoering van een verplichte toets op latente erwinia in de hoogste pootgoedklassen te vroeg.

Eerst moet er een toets komen die beter voorspelt of in de nateelt erwinia zal optreden in de aardappelen. De NAK overweegt om een verplichte toets in te voeren voor latente besmettingen (niet zichtbare verschijnselen op besmette plant of knol) van pootaardappelen met erwinia. De toets zou dan worden toegepast voor pootaardappelen van de klasse S en wellicht later ook SE, dat bestemd is voor de handel. Op de tot nu toe gehouden telersvergaderingen blijken de telers verdeeld.

De handelshuizen pleiten eerst voor een betere test. HZPC gebruikt een erwiniatest als een aanvulling op de veldkeuring zegt financieel manager Jan Hoogenboom. "De test geeft een betrouwbare uitslag. Het probleem is dat de relatie tussen de uitslag en de resultaten in de vervolgteelt onvoldoende is. Een negatieve uitslag garandeert niet dat in de teelt geen erwinia voorkomt."

Ook Agrico test alle S en SE op erwinia, zegt commercieel directeur Jan van Hoogen. "Dat is meer voor het gevoel dan dat het zekerheid geeft." Ook manager Peter Oldenkamp van KWS Van Rijn wijst op de betrouwbaarheid van de test. "Bij een verplichte invoering moet de test goed voorspellen wat je in de vervolgteelt kunt verwachten. Anders zien je afnemers de test als onbetrouwbaar. Bovendien is het de vraag waar je de normen gaat leggen. En hoe verdeel je de kosten over de sector. Daar kun je niet alleen de telers van de hoogste klassen mee belasten. De hele pootgoedsector heeft er baat bij."

Of registreer je om te kunnen reageren.