Akkerbouw

Nieuws 2 reacties

Veel wintertarwe nog niet gezaaid door weer

Doetinchem – In het Zuidwesten is 30 tot 50 procent van de wintertarwe nog niet ingezaaid. In het Noorden is bijna alle wintertarwe gezaaid.

Adviseur Luc Remijn van DLV Plant schat dat in het zuidwesten van het land rond de helft van de wintertarwe nog niet is ingezaaid. ”Het is moeilijk in te schatten omdat we niet precies weten wat telers van plan zijn te zaaien.”

Volgens Remijn lopen telers risico op lagere opbrengsten als na half januari nog wintertarwe wordt gezaaid. ”Maar bij wintertarwe mogen ze 245 kilo stikstof per hectare gebruiken. Dat is genoeg voor een goede opbrengst. Bij zomertarwe is de gebruiksnorm van 140 kilo te weinig voor een hoge opbrengst. Daarom kunnen telers besluiten toch nog wintertarwe te zaaien.”

Rien Fieman van coöperatie CZAV schat dat 30 tot 40 procent van de wintertarwe in het zuidwesten nog gezaaid moet worden. ”Door het natte najaar en de vroeg ingevallen winter is minder gezaaid dan normaal.”

In het Oldambt is bijna alle wintertarwe gezaaid, zegt Aaldrik Venhuizen van coöperatie Agrifirm. ”In andere gebieden in het Noorden is dat 70 tot 90 procent.”

Adviseur Paul Hooijman van DLV schat dat in Flevoland 80 tot 85 procent van alle wintertarwe is gezaaid. “De telers die veel aardappelen en uien telen hebben de meeste achterstand opgelopen, omdat de oogst laat was afgerond.”

Er is nog niet te zeggen hoe de tarwe de kou heeft doorstaan. Volgens Venhuizen hebben veel telers extra zaad gebruikt vanwege de slechte zaaiomstandigheden. Remijn verwacht dat op lichte grond de tarwe meer last heeft van de nattigheid dan op zwaardere grond. ”Lichte grond slempt eerder dicht.”

Volgens Fieman kan de tarwe goed herstellen tijdens de uitstoeling. ”Het is nu nog te vroeg om te zeggen hoeveel percelen opnieuw moeten worden ingezaaid.”

Rien Fieman van coöperatie CZAV schat dat 30 tot 40 procent van de wintertarwe in het zuidwesten nog gezaaid moet worden. “Door het natte najaar en de vroeg ingevallen winter is minder gezaaid dan normaal.”

In het Oldambt is bijna alle wintertarwe gezaaid, zegt Aaldrik Venhuizen van coöperatie Agrifirm. “In andere gebieden in het Noorden is dat 70 tot 90 procent.”

Er is nog niet te zeggen hoe de tarwe de kou heeft doorstaan. Volgens Venhuizen hebben veel telers extra zaad gebruikt vanwege de slechte zaaiomstandigheden. Remijn verwacht dat op lichte grond de tarwe meer last heeft van de nattigheid dan op zwaardere grond. “Lichte grond slempt eerder dicht.”
Volgens Fieman kan de tarwe goed herstellen tijdens de uitstoeling. “Het is nu nog te vroeg om te zeggen hoeveel percelen opnieuw moeten worden ingezaaid.”

Foto

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Guus Roebroek

    Waarom zaait men in het zuidwesten geen korrelmais?

    men kan de grond tot half april met rust laten en een maximale opbrengst halen .

  • no-profile-image

    Slecht plakwerk Engwerda.

Of registreer je om te kunnen reageren.