Akkerbouw

Nieuws

Uienvoorraad te krap om tot einde mee te exporteren

Dronten - De uienvoorraad is te krap om het exportseizoen mee te vervolbrengen.

Die inschatting maakt Piet van Liere van uienbedrijf Gebroeders van Liere op basis van het verloop van het uienbestand. “De kwaliteit is zeer zorgelijk. Ik geloof niet dat we tot het einde goede uien hebben om te exporteren.”

Het kwaliteitsverlies en de vele tarra vallen te wijten aan het natte najaar. Ook ging in het Zuidwesten zo’n 400 hectare uien verloren door de vroege vorst.

Collega Wim Waterman van Waterman Onions beaamt het tekort aan goede uien. “Dat zagen we het hele seizoen al aankomen. Ondanks de slechte kwaliteit worden telers niet zenuwachtig, ze hebben er vertrouwen in.”

Waterman voorziet hierdoor een areaalgroei van 10 procent en op termijn verwacht hij dat de productie klimt van zo’n 1,22 naar 1,5 miljoen ton uien.

Jaap Jonker, account manager bij uienzaadbedrijf De Groot en Slot, lijkt de door Waterman genoemde 10 procent uitbreiding voor komend seizoen wat te optimistisch. “Ik denk dat het bij 4 procent wel ophoudt. Meer is niet realistisch, want andere gewassen zijn ook goed renderend.”

Of registreer je om te kunnen reageren.