Akkerbouw

Nieuws

Uientekort dreigt door kwaliteitsproblemen

Dronten – De kwaliteit van uien is zo zorgelijk dat er onvoldoende goede uien zijn om tot het einde van het seizoen te kunnen blijven exporteren. Dat zegt Piet van Liere van uienbedrijf Gebroeders van Liere.

Bovendien vraagt hij zich af of afnemers in dit tweede seizoen met stevige prijzen voldoende geld hebben om te blijven kopen.

De kwaliteit is echter het grootste probleem. ”De regen heeft zoveel verpest, we halen het einde van het seizoen niet met deze uien”, denkt Van Liere, die momenteel zeer druk is met de sorteer- en exporttak van zijn bedrijf. ”Door de mindere kwaliteit hebben we sowieso al meer werk aan de uien. Daarbij trekt de westkust van Afrika, landen als Senegal en Ivoorkust, er momenteel wat harder aan. In alle teeltgebieden is wat aan de hand met de uienoogst. Dat leidt tot vraag.”

De stemming op de uienmarkt is positief, merkt Jaap Jonker, account manager bij uienzaadbedrijf De Groot en Slot. ”Er wordt volop gehandeld nu de vraag toeneemt. In december was het even minder, waarom zou je dan nu vastgehouden? Iedereen kan nu wat verdienen, dat is leuk.”

Hij heeft het idee dat er minder wordt geklaagd over kwaliteit. ”Veel slechte uien zijn al weg, maar problemen blijven het hele seizoen de kop op steken. Het is zaak om de kwaliteit heel goed in de gaten te blijven houden.”

Luc Remijn, adviseur bij DLV Plant in het Zuidwesten, waarschuwt: ”Niet iedereen profiteert van de huidige prijzen. De verschillen in financiële opbrengst zijn dit seizoen groot. De één weet bijna niet waar hij zijn geld nog in moet investeren, terwijl de buurman in zijn maag zit met producten die niet zijn gerooid.”

Of registreer je om te kunnen reageren.