Akkerbouw

Nieuws

Uienexport gekrompen in slotweek van 2010

Zoetermeer - Een bijzonder rustige afzetweek voor kerst droeg bij aan een verdere achterstand in de export van uien in het lopende seizoen. Dat blijkt uit een weekbericht dat door kwaliteitsbureau KCB en Productschap Tuinbouw wordt verspreid.

Tot kerst is 420 miljoen kilo Nederlandse uien uitgevoerd. Dat is 18 miljoen kilo minder dan in dezelfde periode in het vorige seizoen. Een belangrijk deel van die achterstand is bereikt in die week 51 toen slechts 11 miljoen kilo werd uitgevoerd. Exporteurs schatten dat de achterstand op de export nog verder is opgelopen tot 60 miljoen kilo op dit moment.

In 2009 werden er in deze tijd van het jaar recordhoeveelheden uien geëxporteerd, in 2010 stond de uitvoer duidelijk op en lager pitje, stellen de analisten.

In de week voor kerst werd 11 miljoen kilo Nederlandse uien uitgevoerd, de helft van het volume in week 48. Met name Senegal nam in week 48 veel meer product af. Rusland was in de week voor kerst de grootste afnemer en toont zich daarin stabiel. Ook de invoer van Ivoorkust zakte ver terug.

Of registreer je om te kunnen reageren.